Alternativt boende

Alternativa Boenden

Alternativt boendeNär man flyttar för första gången så är det inte alltid så att man flyttar in i sin egen lya. Mångas erfarenhet av att flytta hemifrån innebär att man flyttar in i en studentkorridor eller kollektiv. För några är detta ett aktivt val medan andra väljer den här typ av boende pågrund av rådande bostadsbrist. Överväger du detta alternativ eller är du nervös över det här? Vi har frågat en del människor i landet om deras erfarenheter av alternativa boenden och vad som är för och nackdelar.

 

Man träffar lätt nya vänner

När man flyttar ihop med nya människor får man beredd på att man ser olika på ett hushåll och dess sysslor. Någon gillar att ha det undanplockat och städat, medan andra kanske aldrig har tagit hand om ett hushåll tidigare.
Själv bor jag i en internationell studentkorridor, där vi är fyra svenskar och fyra internationella studenter. I vår korridor försöker vi planera in en middag eller fika 1-2 gånger i månaden. Vi har alla vårt eget rum och badrum på ca 20 m2 men delar kök på bottenvåningen.

Fördelen med att bo i korridor är det sociala. Man träffar lätt nya vänner och man är nästan aldrig hemma själv. Nackdelen med att bo kollektivt är att man får ibland bita ihop och ”välja sina strider”. Med detta menar jag att om det finns saker som du stör dig på hos en kombo kanske det inte är värt att ta upp allt inför honom/henne och bli osams.

En annan bra sak att tänka på är att (student)korridorer är olika, och samma korridor kan variera beroende på vilka som bor där. Kommunikation mellan varandra är A och O – ni skapar ändå trots allt ett hem tillsammans.

Student i Uppsala

Nackdelen var bråken!

”Jag började studera Skottland 2012 och jag kände inte en kotte där. Då var det skönt att dela lägenhet med ett gäng tjejer i samma sits. Vi blev som en familj och absolut bästa vänner. Nackdelen med kollektiv var att det kunde bli bråk vilket ledde till dålig stämning eller att man ibland kände att man var tvungen att ‘välja sida’. Som tur var hände det väldigt sällan.”

Student i Edingburgh

 

Valde korridor framför eget boende

Jag flyttade hemifrån när jag bara var 16 år gammal då jag började på idrottsgymnasium. Man kunde välja att bo själv eller i korridor och jag valde att bo själv. Efter bara en månad så kände jag att jag ville flytta till korridoren, dels för att alla mina vänner bodde där men också för att jag kände mig ensam. Kanske hade jag känt annorlunda om jag var äldre, men just då så var det perfekt för mig att bo så.”

Gymnasie-elev

Tacksam

”Jag bestämde mig för att plugga i sista sekunden och därför stod jag också helt utan bostad. Efter att ha ringt på varenda blocket-annons och vädjat till vänner på facebook så fick jag flytta in som inneboende hos vänners bekanta. Jag tyckte det var ganska jobbigt att flytta hemifrån och ville väll där och då helst vara själv och bearbeta mina känslor men den typen av boende tvingade mig att rycka upp mig. Jag tror det var nyttigt för mig att bli lite tvingad. Jag fick tillslut tag på annat boende men jag är så tacksam att familjen var villiga att ta emot mig och låta mig sova i deras gästrum.”

Student i Jönköping

Kommentera