Bli mer miljövänlig hemma

Den svenska sommaren har visat sig på sin bästa sida och vi är flera stycken som njuter av sol, värme och bad. Även om det är helt fantastiskt med denna ljuva högsommar så är det många som blir triggade av vädret och får klimatångest. Tyvärr så drabbar ju värmen lantbruk och skogsbruk hårt och stora skogsbränder väller fram i våra skogar. Flera studier har visat att klimatångesten är som störst bland unga och särskilt bland unga kvinnor. Var tredje svensk kvinna mellan 16-29 år lider av klimatångest.

Det kan kännas som att man som ensam individ inte kan göra så mycket åt det stora klimathotet, men om bara fler blev med medvetna och börjar ta miljövänligare beslut så kan det ge effekt. Det finns några självklara grejer så som att källsortera, cykla och åka kollektivt etc. men det finns så mycket mer som man kanske inte tänker på. Därför har vi listat 3 punkter som du kan börja göra för att minska din klimatpåverkan.

1. Koka disktrasor

Usch! Disktrasor blir snabbt ofräscha och det är många som till och med har fobi för disktrasor. Disktrasan är faktiskt hemmets snuskigaste pryl med massor av bakterier och man bör byta disktrasa en gång i veckan. Men släng den inte! Visste du att du kan koka den istället med lite såpa? Då blir den som ny. Det går även att slänga in den i tvättmaskinen på 60grader.

2. Minska köttkonsumtionen

Köttindustrin är en riktig miljöbov. Dels så behövs stora ytor för att odla foder till djuren och dels så kommer mycket metangas från dess avföring. Genom att minska köttkonsumtionen så kan vi minska utsläpp och vattenförbrukningen väldigt mycket. ”Men kött är ju gott och du behöver protein?” – tänker du nu. Men i Sverige äter vi kött ofta till frukost, lunch och middag. Kanske kan du sluta ha skinka på mackan till frukost? Eller äta vegetariskt till lunch. Kött är dessutom ganska dyrt, så en minskning kan också leda till att du får mer pengar över. Värt tycker vi!

3. Återvinn tyg

Har du en överfull garderob som behöver rensas? Tänk på att inte bara kasta tyg i brännbart utan lämna in till second hand eller lägg i en UFF-container så någon annan kan få glädje av dina gamla kläder. Visste du att flera svenska klädkedjor dessutom tar emot textilier i utbyte mot rabattcheckar? Kolla med din lokala H&M, Kappahl eller Lindex (länkarna leder till företagens informationssidor om tygåtervinningen).

 

Kommentera