Förbered dig för lägenhetsvisning

Lyckan är stor när man blir kallad till visning om man stått i lägenhetskö en längre tid. Men låt inte den lyckan göra dig naiv. Flera faktorer spelar roll när man ska bestämma sig för ett boende och det är bra att komma förbered till en visning för att verkligen ta reda på om detta är en bra bostad. Vi ger dig ett par enkla tips på vad du behöver ha koll på när du går på visning och vad som är bra att fråga efter. För, om man inte har jättebråttom att flytta så kan det vara värt att tacka nej och vänta tills rätta lägenheten faktiskt dyker upp.

Läge, kostnad och storlek

Tre av de största och kanske mest avgörande faktorerna när du ska flytta är läget, kostnader och storleken på lägenheten. Har du råd att betala hyran? Vilka driftkostnader finns det kopplade till lägenheten? Läget kan också ha inverkan på kostnaderna: Behöver du busskort för att ta dig till ditt arbete eller skola, eller kan du cykla/gå? Finns det bra perkeringsmöjligheter om du har bil?

Om man inte har bil så är det bra att kolla upp hur långt det är till mataffären, eftersom ingen tycker om att konka på tunga matkassar en längre sträcka. Det är också viktigt att förstå att ett mer centralt läge är ofta dyrare så om det inte är viktigt för dig att bo centralt så kan du få ut mer lägenhet för pengarna genom att välja ett annat läge.

Storleken på lägenheten har ju också sin inverkan på kostnaden men det som också är viktigt att fundera över är hur planlösningen ser ut. Hur stora är respektive rum? Finns det ytor som är svåra att möblera på? Osv. Planlösningen kan göra mycket skillnad på hur stor en lägenhet uppfattas.

Grannar och hyresvärd

Gör en check på hyresvärden! Fråga vänner och internet hur de recenserar hyresvärden. Det är kan vara viktigt att få god service om det skulle vara något som är fel eller går sönder. Kolla också upp vad det är för område och hur grannarna är, har du möjlighet så kan det vara en god idé och prata med den tidigare boende om deras upplevelser. Är det lyhört? Svårt att få tid i tvättstugan? Osv. Detta är oftast saker som du inte märker förrän du flyttar in.

Renovering

När du väl går på visningen finns det en del viktiga frågor att ställa: Har det nyligen gjorts stambyte? Finns det några planerade renoveringar? Får du renovera själv? Får du borra i väggarna? Fråga om åldern på vitvarorna och övrigt slitage i lägenheten.

Övrigt

Självklart finns det många individuella frågor som spelar roll för just dig. Om du gillar löpning så kanske det är viktigt för dig att bo nära en löparslinga eller om du har hund så är det bra att fråga om det är tillåtet att ha djur i lägenheten. Det är bra att ha funderat på sådana individuella punkter inför visningen så att du är förbered, men också för att det underlättar beslutsprocessen.

Vi snabblistar några punkter som vi tror är viktiga för de flesta:

  • Kommunikationsmöjligheter, var är närmsta busshållplats/tunnelbana?
  • Finns det hiss?
  • Förrådsutrymme
  • Cykelförråd
  • Sopsortering och hantering
  • Balkong
  • Ljusinsläpp
  • Störs man av trafik?
  • Förvaringsmöjligheter så som garderober
  • Arbetsytor i köket

Kommentera