avtal

Hitta rätt i avtalsdjungeln

avtalAtt flytta hemifrån innebär mycket ansvar, du ska inte bara tvätta, städa och diska själv utan även betala hyra, teckna avtal och försäkringar etc. När man väl står där och ska ta sådana beslut så svär man över att detta inte är något man lärt sig i skolan. Hur ska man tänka kring avtal? Vad är viktigt? Hur får man ut mest? och vilka försäkringar bör man ha? Det finns självklart inte ett svar som passar alla, eftersom vi alla har olika behov men i det här inlägget försöker vi ge några tips som kan svara på en del frågor du har.

Jämför, jämför & jämför avtal!

Du bör lägga ner lite tid när du ska teckna försäkring, abonnemang, elavtal etc. Även om det är tråkigt så kan du spara flera hundralappar i månaden på att jämföra olika. Idag finns det dessutom bra jämförelsesajter som underlättar arbetet lite extra.

Läs på!

Se inte bara vad företagen erbjuder dig utan gräv gärna lite djupare: Vad säger andra om det här företaget? Verkar servicen vara bra? Håller de vad de lovar? Idag kan man ganska enkelt bilda sig en uppfattning bara genom att kolla igenom ett företags facebook-sida. Dock så tycker vi att du ska försöka bilda dig en egen uppfattning och ta det folk skriver med en nypa salt då överdrivet arga eller glada kommentarer oftast är en dålig måttstock.

Se över ditt behov

Jobbar du eller är du student? Om du jobbar kan det vara bra att gå med i facket, i fackavgiften ingår ibland en del försäkringar så som hemförsäkring. Är du student så erbjuder många företag studentrabatter. Fundera även över din internet-förbrukning, många gånger kanske surfen på mobilen duger och du kan spara några hundralappar. Eller tvärtom; har du ofta Wifi så kanske du inte behöver så mycket surf på mobilen. Försök fundera på hur en vanlig dag ser ut för dig och vilka dina behov är.

Handla inte på impuls

En försäljare som ringer på dörren och lovar dig guld och gröna skogar? Skriv aldrig på något utan att du läst igenom avtalet ordentligt. En seriös försäljare kan maila ut sitt erbjudande så att du i lugn och ro kan läsa igenom det innan du tar något beslut. Även om det går att ångra sig i efterhand så tar det dig längre tid att säga upp än att ta reda på vad erbjudandet faktiskt innebär.

Håll koll på uppsägningstider

När ett avtal löper ut så är det ofta dags att förhandla om ett nytt. Även om du är nöjd så kan det vara en bra idé att återigen se över alternativen. Får du ett bättre erbjudande av en annan leverantör på exempelvis en hemförsäkring så kan det vara möjligt att förhandla ner det avtal du redan har eftersom de inte vill förlora dig som kund till en konkurrent. Ett smart tips är att sätta en påminnelse i kalendern en vecka innan avtalet rinner ut så har du alltid koll när du kan förnya eller byta. OBS! Många bolag har tre månaders uppsägningstid även om avtalsperioden är 12 månader. Det vill säga, när dina 12 månader är slut och du vill säga upp så har du fortfarande 3 månaders uppsägningstid. Dubbelkolla alltid om så är fallet för då behöver du ställa påminnelse efter detta istället.

 

Kommentera