student

Så hittar du lägenhet i din studiestad

studentNu är det inte många dagar kvar tills man får reda på om man kommit in på den utbildning man sökt och våra Facebook flöden fylls av vänners antagningsbesked. För många innebär eftergymnasial utbildning även att man flyttar hemifrån och till en ny stad, vilket i sin tur leder till (ännu mer) kaos på bostadsmarknaden. Om du inte har börjat se över bostadsmöjligheterna ännu så är det inte en dag försent att göra det redan nu. Vi ger dig några tips på hur man ska lösa boende under studietiden.

Börja sök tidigt

Från det att man fått antagningsbesked och insparken börjar så är det knappt två månader. I de flesta städer så är bostadsköerna betydligt längre än så. Det är därför bra att börja leta redan innan man ens fått något antagningsbesked. För det kommer alltid vara lättare att bli av med en lägenhet som man inte kommer bo i än att hitta någon man vill bo i.

sekelskifteslägenhet

Sänk kraven

Du drömmer om en sekelskifteslägenhet mitt i stan med högt i tak och nyrenoverat badrum. Verkligheten är annan. Sänk dina krav och inse att du kanske en dag kommer bo i den där drömlägenheten, men det är förmodligen inte den du kommer bo i de närmsta åren. I början av terminen är det alltid svårt att hitta lägenhet eftersom att alla söker på en gång. Tacka ja till det du blir erbjuden oavsett om det är i korridor eller längre från skolan. Du ska förmodligen bo i den här staden i ett par år och då har du gott om tid att hitta något bättre när inte alla söker samtidigt.

overall

Vänd dig till kåren

Studentkåren har erfarenhet av att söka bostäder i den stad du ska studera i och vet var det finns lämpliga studentbostäder och hyresvärdar som förmedlar studentlägenheter.

Utnyttja sociala medier

Det finns Facebook-grupper gällande bostäder i de flesta städer. Här kan du bland annat hitta lägenheter som hyrs ut i andra hand eller människor som söker inneboende. Dessutom kan du ta hjälp av ditt sociala nätverk genom att skriva en liten presentation av dig själv och att du söker boende som dina vänner sen kan dela vidare.

Tacka inte nej

Har du blivit antagen till din drömutbildning men hittar inget boende? Tacka inte nej till utbildningen, boendet löser sig alltid tillslut. Bo hos en vän, vandrarhem eller hyr en campingstuga första veckorna av din studietid. Visst, det suger att bostadsmarknaden ser ut som den gör men med lite tålamod så får alla ett boende till slut.

Kommentera