sambo

Sambospecial!

samboFunderar du och din kärlek på att flytta ihop? Spännande! Men det finns en del saker som är viktiga att tänka igenom innan man tar ett så stort steg i relationen: Det absolut första man måste inse är att ni inte kommer hålla sams alltid. Att bo tillsammans med en annan är påfrestande och man har olika vanor. Det är inte rosa fluff, fluff varje dag. Har man insett det, så blir det inte heller en käftsmäll när man står där och är arg för att sambon inte vill ha samma inredning, äta samma mat s, se på samma TV-kanal eller städa, diska och tvätta lika frekvent som du.

Känner ni varandra?

Det är viktigt att förstå att varje förhållande inleds som något fantastiskt: Man känner att man är villig att göra allt för varandra, man vill hänga med varandra jämt och man har bara fina saker att säga till varandra. Men det här kommer sina bort så småningom. Det är därför det sällan blir succé om man stressar in i ett samboförhållande – för ni känner inte varandra på riktigt ännu. Troligtvis så kommer du upptäcka nya sidor hos din käraste under den första tiden som sambos oavsett hur länge ni varit ett par innan, men överraskningarna blir färre.

Var ska ni bo?

Så ni är nu överens om att ni ska flytta ihop och accepterar varandras olikheter så är nästa steg att bestämma var ni ska bo. Ska ni flytta in i en ny lägenhet eller ska den ena flytta in hos den andra? Fördelen med att flytta in i en ny lägenhet är att ”inkräkts-känslan” minskar: Båda är med i flytten och får bestämma om inredning, rutiner osv. Man kan även välja att hyra ut den enas lägenhet i andra hand och flytta in på prov. Det är ett sätt att minska riskerna för att man ska stå utan lägenhet om allt skulle gå åt skogen. Hur som helst, det viktigaste är att ni är överens och känner er trygga i ert gemensamma beslut.

Diskutera ekonomin innan ni flyttarekonomi

Ekonomi är bland det vanligaste par bråkar om. Undvik att hamna i den situationen redan innan ni har flyttat ihop. Ska ni ha delad ekonomi eller separat? Vem ska betala mest och varför? Sätt er ner och diskutera detta ihop. Många väljer idag att ha separat ekonomi med gemensamt matkonto, vissa bestämmer hur mycket man ska betala i hyra beroende på inkomst, andra väljer att ha ett gemensamt konto för alla utgifter. Om ni är osäkra på vad som passar er bäst så kontakta en bankman.

Skriv ett samboavtal

Få förstår hur viktigt det är med ett samboavtal och vad det faktiskt innebär. Om man bor ihop är det lika viktigt med ett samboavtal som det är med hemförsäkring. Det är ett skydd mot olyckor – i detta fall att förhållandet inte håller. Att tänka att ”vi kommer aldrig göra slut och bli ovänner” är lika naivt som ”det kommer aldrig vara någon som gör inbrott här”. Man vet aldrig vad som kommer att hända i framtiden.

Sätt gränser och respektera dem!

Att sätta gränser kring ert gemensamma boende är viktigt. Du vill inte att din partner ska köpa massor av inredningsgrejer som du inte diggar och tvärtom. Det är viktigt att respektera varandra och ta gemensamma beslut.

Gå till botten med vad som irriterar er

sambo

Alla par har sina irritationsmoment – Att den ena diskar för sällan, att man lägger gamla snusprillor på nattduksbordet, att man går in med skorna eller ställer in disken fel i skåp

en. Försök förstå vad ni bråkar ofta om och fundera på om det finns någon lösning på problemet. Det kan vara så enkelt som att sätta en liten papperskorg i sovrummet, köpa en bänkdiskmaskin eller bara försöka ge och ta. Att respektera den andras olikheter och mötas på halva vägen är ett måste för att få relationen att hålla.

Kommentera